Wigilijna ryba po grecku z aromatem goździków i cynamonu
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJSkładniki:
1kg filetów Morszczuka argentyńskiego
3 łyżki mąki
olej do smażenia
4 duże marchewki
2 pietruszki (korzeń)
2 cebule
1 seler
1 por
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
1/2 szklanki rosołu (z kostki)
1 laska cynamonu
kilka goździków
1 listek laurowy
pieprz
sól
cukier
Przygotowanie:
Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy, obtaczamy w mące.
Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
Podsmażoną rybę przekładamy do szklanego naczynia (głębokiego) i odstawiamy do wystygnięcia.
Obrane i umyte warzywa kroimy w cienkie paseczki (w słomkę), następnie wkładamy do rondla, dodajemy kilka łyżek oleju. Podsmażamy.
Do lekko zarumienionych warzyw, wlewamy rosół, oraz doprawiamy solą.
Całość dusimy pod przykrywka do momentu gdy warzywa zaczną robić się miękkie.
Do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki, kawałek cynamonu i pieprz.
Doprawione warzywa przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.
Rondelek z warzywami odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy musztardę, łyżeczkę cukru, oraz sól, pieprz do smaku.
Zimnymi farszem warzywnym zalewamy wcześniej usmażone i ułożone w szklanym naczyniu filety z morszczuka.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy na zimno.
Proponowane produkty:
Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.