Wigilijna ryba po grecku
z aromatem goździków i cynamonu

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

1kg filetów Morszczuka argentyńskiego

Z

3 łyżki mąki

Z

olej do smażenia

Z

4 duże marchewki

Z

2 pietruszki (korzeń)

Z

2 cebule

Z

1 seler

Z

1 por

Z

1 szklanka przecieru pomidorowego

Z

2 łyżeczki musztardy

Z

1/2 szklanki rosołu (z kostki)

Z

1 laska cynamonu

Z

kilka goździków

Z

1 listek laurowy

Z

pieprz

Z

sól

Z

cukier

Przygotowanie:

Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy, obtaczamy w mące.

Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanym oleju.

Podsmażoną rybę przekładamy do szklanego naczynia (głębokiego) i odstawiamy do wystygnięcia.

Obrane i umyte warzywa kroimy w cienkie paseczki (w słomkę), następnie wkładamy do rondla, dodajemy kilka łyżek oleju. Podsmażamy.

Do lekko zarumienionych warzyw, wlewamy rosół, oraz doprawiamy solą.

Całość dusimy pod przykrywka do momentu gdy warzywa zaczną robić się miękkie.

Do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki, kawałek cynamonu i pieprz.

Doprawione warzywa przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut.

Rondelek z warzywami odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy musztardę, łyżeczkę cukru, oraz sól, pieprz do smaku.

Zimnymi farszem warzywnym zalewamy wcześniej usmażone i ułożone w szklanym naczyniu filety z morszczuka.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Podajemy na zimno.

Proponowane produkty:

Morszczuk argentyński

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.