Ryba po grecku al’a Burger
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ
Składniki:
500g filetów Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)
2 jajka
bułka tarta
1 cebula
4 marchewki
pół selera
1 łyżka musztardy
200g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
sól
pieprz
sok z cytryny
6 bułek kajzerek
masło roślinne
pęczek świeżej pietruszki
Przygotowanie:

Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.

Bułki przekrawamy na pół (nie do końca). Jedną, wewnętrzną stronę bułki smarujemy masłem roślinnym i delikatnie oprószamy solą.

Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego na 180ºC piekarnika.

Delikatnie podpiekamy, aż się zarumienią.

Do chrupiącej bułeczki wkładamy wystudzoną rybę z warzywami. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Proponowane produkty:



Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.