Dorsz z warzywami
w białym winie

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

1 kg polędwic Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)

Z

2 kg pomidorów

Z

1 nieduża cukinia

Z

6 marchwi

Z

3 pietruszki (korzeń)

Z

pół selera

Z

2 białe cebule

Z

1 por

Z

50 ml białego, wytrawnego wina

Z

olej do smażenia

Z

1/2 małej cytryny

Z

kardamon

Z

cynamon

Z

2 liście laurowe

Z

2 ziela angielskie

Z

sól

Z

pieprz czarny, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Polędwice rozmrażamy, myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przyprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220oC).

Pieczemy około 10-15 minut (w zależności od grubości polędwic).

Upieczonego Dorsza odwijamy z foli i przekładamy na półmisek.

Cebule drobno siekamy. Białą część pora oraz cukinię kroimy w półplasterki. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce z dużym oczkiem.

Posiekaną cebulę razem z pokrojonym porem i cukinią przesmażamy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa.

Całość dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmięknie.

Z pomidorów, usuwamy skórę i pestki, tak przygotowane kroimy w drobną kostkę.

Do miękkich warzyw wrzucamy pokrojone pomidory, następnie całość podlewamy białym winem.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu.

Całość dusimy (aż odparuje nadmiar płynu).

W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku

Część warzywnego farszu przekładamy na półmisek, następnie kładziemy upieczoną polędwice z dorsza. Pozostałym farszem przykrywamy kawałki ryby.

Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki.

Podajemy na zimno.

Proponowane produkty:

Dorsz

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Share This