Dorsz z warzywami w białym winie
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:
1 kg polędwic Dorsza (czarnego lub atlantyckiego)
2 kg pomidorów
1 nieduża cukinia
6 marchwi
3 pietruszki (korzeń)
pół selera
2 białe cebule
1 por
50 ml białego, wytrawnego wina
olej do smażenia
1/2 małej cytryny
kardamon
cynamon
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz czarny, pieprz ziołowy
Przygotowanie:

Polędwice rozmrażamy, myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym, skrapiamy sokiem z cytryny.

Przyprawioną rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C).

Pieczemy około 10-15 minut (w zależności od grubości polędwic).

Upieczonego Dorsza odwijamy z foli i przekładamy na półmisek.

Cebule drobno siekamy. Białą część pora oraz cukinię kroimy w półplasterki. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce z dużym oczkiem.

Posiekaną cebulę razem z pokrojonym porem i cukinią przesmażamy na oleju. Następnie dodajemy starte warzywa.

Całość dusimy na patelni na niedużym ogniu, aż zmięknie.

Z pomidorów, usuwamy skórę i pestki, tak przygotowane kroimy w drobną kostkę.

Do miękkich warzyw wrzucamy pokrojone pomidory, następnie całość podlewamy białym winem.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę mielonego kardamonu.

Całość dusimy (aż odparuje nadmiar płynu).

W razie potrzeby doprawiamy przyprawami do smaku

Część warzywnego farszu przekładamy na półmisek, następnie kładziemy upieczoną polędwice z dorsza.

Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki.

Podajemy na zimno.

Proponowane produkty:



Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.