Miruna w aromatycznych ziołach
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJSkładniki:
500g filetów Miruny patagońskiej
2 jajka
1/2 szklanki wody gazowane
150g mąki pszenne
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 biała część pora
pół dużego selera
400g krojonych pomidorów z puszki
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki masła
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia i koper
pieprz
sól
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy, wodę gazowaną, wbijamy jajka. Mieszamy do momentu połączenia składników. Powstałe ciasto doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Mirunę rozmrażamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Filety ryby dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieśnie i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy do półmiska.
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Gałązkę świeżej bazylii i dwie gałązki kopru bardzo drobno siekamy,
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Podsmażamy około minuty następnie przykrywamy pokrywką i dusimy (koniecznie mieszamy co jakiś czas)
Po 10 minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy około minuty.
Na sam koniec wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej posiekaną bazylię i koper. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy jeszcze 5 minut po czym przekładamy ziołowo-warzywny farsz na rybę.
Podajemy na zimno lub gorąco,
Proponowane produkty:
Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.