Miruna
w aromatycznych ziołach

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

500g filetów Miruny patagońskiej

Z

2 jajka

Z

1/2 szklanki wody gazowane

Z

150g mąki pszenne

Z

2 marchewki

Z

1 pietruszka (korzeń)

Z

1 biała część pora

Z

pół dużego selera

Z

400g krojonych pomidorów z puszki

Z

1 mały koncentrat pomidorowy

Z

2 łyżki masła

Z

olej do smażenia

Z

3 ząbki czosnku

Z

zioła prowansalskie

Z

świeża bazylia i koper

Z

pieprz

Z

sól

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy, wodę gazowaną, wbijamy jajka. Mieszamy do momentu połączenia składników. Powstałe ciasto doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Mirunę rozmrażamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Filety ryby dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieśnie i od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złoty kolor, następnie przekładamy do półmiska.

Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Gałązkę świeżej bazylii i dwie gałązki kopru bardzo drobno siekamy,

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy warzywa. Podsmażamy około minuty następnie przykrywamy pokrywką i dusimy (koniecznie mieszamy co jakiś czas)

Po 10 minutach do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy około minuty.

Na sam koniec wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich oraz wcześniej posiekaną bazylię i koper. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Całość dusimy jeszcze 5 minut po czym przekładamy ziołowo-warzywny farsz na rybę.

Podajemy na zimno lub gorąco,

Proponowane produkty:

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Share This