Prosty i szybki przepis
na rybę z warzywami

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

450 g polędwic Dorsza czarnego

Z

1,5 l bulionu drobiowego

Z

3 łyżki mąki

Z

2 cebule

Z

4 marchewki

Z

1 cebula

Z

4 marchewki

Z

2 piertruszki (korzeń)

Z

1 seler naciowy

Z

3 łyżki oleju

Z

1/2 małej cytryny

Z

sól

Z

pieprz

Przygotowanie:

Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety obtaczamy w mące

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim kawałki ryby. Smażymy na złoty kolor. Usmażonego dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy na talerzu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i serwujemy na ciepło lub zostawiamy do ostygnięcia.

Proponowane produkty:

Dorsz

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.