Prosty i szybki przepis
na rybę z warzywami

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

450 g polędwic Dorsza czarnego

Z

1,5l bulionu drobiowego

Z

2 cebule

Z

4 marchewki

Z

1 cebula

Z

4 marchewki

Z

2 piertruszki (korzeń)

Z

1 seler naciowy

Z

3 łyżki oliwy z oliwek

Z

1/2 małej cytryny

Z

sól

Z

pieprz

Przygotowanie:

Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawić do ostygnięcia.

Bułki przekrawamy na pół (nie do końca). Jedną, wewnętrzną stronę bułki smarujemy masłem roślinnym i delikatnie oprószamy solą.

Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego na 180oC piekarnika.

Delikatnie podpiekamy, aż się zarumienią.

Do chrupiącej bułeczki wkładamy wystudzoną rybę z warzywami. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Proponowane produkty:

Dorsz

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Share This