Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJSkładniki:
450 g polędwic Dorsza czarnego
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki mąki
2 cebule
4 marchewki
1 cebula
4 marchewki
2 piertruszki (korzeń)
1 seler naciowy
3 łyżki oleju
1/2 małej cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filety z Dorsza rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Filety obtaczamy w mące
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim kawałki ryby. Smażymy na złoty kolor. Usmażonego dorsza odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.
Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy około 10-15 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy na talerzu.
Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i serwujemy na ciepło lub zostawiamy do ostygnięcia.
Proponowane produkty:
Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.