Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ
Składniki:
800 g filetów Mintaja
2 jajka
bułka tarta
1 cebula
4 marchewki
1 mały seler
1 łyżka musztardy
200 g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
1/2 małej cytryny
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:

Filety Mintaja rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Mintaja odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Obraną marchewkę i pora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.

Proponowane produkty:



Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.