Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJSkładniki:
800 g filetów Mintaja
2 jajka
bułka tarta
1 cebula
4 marchewki
1 mały seler
1 łyżka musztardy
200 g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
1/2 małej cytryny
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Filety Mintaja rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Mintaja odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obraną marchewkę i pora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.
Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.
Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.
Proponowane produkty:
Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.