Szybka rybka po grecku
w przepysznej panierce

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

800 g filetów Mintaja

Z

2 jajka

Z

bułka tarta

Z

1 cebula

Z

4 marchewki

Z

1 mały seler

Z

1 łyżka musztardy

Z

200 g koncentratu pomidorowego

Z

2 listki laurowe

Z

1 łyżeczka cukru

Z

olej do smażenia

Z

1/2 małej cytryny

Z

sól

Z

pieprz czarny

Przygotowanie:

Filety Mintaja rozmrażamy, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Doprawiamy solą i pieprzem następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Filety zamaczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim zapanierowane kawałki ryby . Smażymy na złoty kolor. Usmażonego Mintaja odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Obraną marchewkę i pora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy potarte warzywa i cukier.

Smażymy około 5 minut, dodajemy 150 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie,. Całość dusimy około 10-15 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wcześniej usmażoną i odsączoną od nadmiaru tłuszczu rybę układamy w wysokim naczyniu.

Gorący farsz warzywny przekładamy na rybę i zostawiamy do ostygnięcia.

Proponowane produkty:

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.