Ryba po grecku w cieście francuskim
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ
Składniki:
500g filetów morszczuka argentyńskiego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 marchewki
1 piertruszka (korzeń)
1/2 selera
1 łyżeczka musztardy
olej do smażenia
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
mąka
żółtko
łyżka czarnego sezamu
łyżka łuskanego słonecznika
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Przygotowanie:

Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem (z każdej strony), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, następnie obtaczamy w mące.

Tak przygotowane filety delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.

Obrane warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, jak zacznie robić się miękka dorzucamy resztę startych warzyw, liść laurowy i ziele angielskie.

Całość smażymy jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając i dodajemy cukier.

Zarumienione warzywa podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.

Do miękkich warzyw dodajemy łyżkę musztardy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy jeszcze przez minutę.

Patelnię z warzywami zdejmujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie.

1/2 przygotowanych warzyw przekładamy na ciasto. Należy pamiętać, że farszu nie możemy nakładać do samych krawędzi ciasta. Następnie układamy kawałki dorsza, a pozostałą część warzywnego farszu wykładamy na samym wierzchu.

Tak przygotowane ciasto składamy jak pieróg, dokładnie sklejając (najlepiej widelcem) brzegi ciasta.

Całość smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy czarnym sezamem i łuskanym słonecznikiem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy około 20 minut.

Proponowane produkty:



Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.