Ryba po grecku
w cieście francuskim

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

500g filetów morszczuka argentyńskiego

Z

1 opakowanie ciasta francuskiego

Z

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Z

2 cebule

Z

3 marchewki

Z

1 piertruszka (korzeń)

Z

1/2 selera

Z

1 łyżeczka musztardy

Z

olej do smażenia

Z

1 łyżeczka cukru

Z

olej do smażenia

Z

mąka

Z

żółtko

Z

łyżka czarnego sezamu

Z

łyżka łuskanego słonecznika

Z

sól

Z

pieprz

Z

1 liść laurowy

Z

2 ziela angielskie

Przygotowanie:

Filety z morszczuka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem (z każdej strony), delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, następnie obtaczamy w mące.

Tak przygotowane filety delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.

Obrane warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, jak zacznie robić się miękka dorzucamy resztę startych warzyw, liść laurowy i ziele angielskie.

Całość smażymy jeszcze przez chwilę, nieustannie mieszając i dodajemy cukier.

Zarumienione warzywa podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.

Do miękkich warzyw dodajemy łyżkę musztardy, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy jeszcze przez minutę.

Patelnię z warzywami zdejmujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

W tym czasie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie.

1/2 przygotowanych warzyw przekładamy na ciasto. Należy pamiętać, że farszu nie możemy nakładać do samych krawędzi ciasta. Następnie układamy kawałki dorsza, a pozostałą część warzywnego farszu wykładamy na samym wierzchu.

Tak przygotowane ciasto składamy jak pieróg, dokładnie sklejając (najlepiej widelcem) brzegi ciasta.

Całość smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy czarnym sezamem i łuskanym słonecznikiem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Pieczemy około 20 minut.

Proponowane produkty:

Morszczuk argentyński

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Share This