Dorsz po grecku
z piekarnika

WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ

Składniki:

Z

4 filety dorsza

Z

300 g koncentratu pomidorowego

Z

2 cebule

Z

2 marchewki

Z

2 piertruszki (korzeń)

Z

olej do smażenia

Z

1 szklanka wody

Z

3 łyżki octu

Z

3 łyżki cukru

Z

przyprawa typu „Vegeta”

Z

pieprz ziarnisty

Z

2 liść laurowy

Z

5 ziaren ziela angielskie

Z

sól

Przygotowanie:

Filety dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą typu Vegeta i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym .

Obrane warzywa kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Pokrojone warzywa układamy na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę. Skrapiamy olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z rybą i warzywami.

Pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut.

W tym czasie w małym garnku łączymy ze sobą: szklankę wody, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Przygotowaną zalewę wlewamy do zapiekanej ryby. Pieczemy kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Przygotowane danie podajemy na ciepło.

Proponowane produkty:

Dorsz

Zobacz inne przepisy na rybę po grecku

Wigilijna ryba po grecku

Wigilijna ryba z warzywami z aromatem goździków i cynamonu

 

dorsz w białym winie

Dorsz z warzywami w białym winie

 

dorsz w białym winie

Ryba po grecku a'la Burger

 

miruna w ziołach

Miruna w aromatycznych ziołach

 

morszczuk

Dorsz po grecku z piekarnika

 

dorsz w białym winie

Szybka rybka po grecku w przepysznej panierce

 

morszczuk

Prosty i szybki przepis na rybę z warzywami

 

morszczuk

Morszczuk w cieście francuskim

 

Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.