Dorsz po grecku z piekarnika
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJ
Składniki:
4 filety Dorsza
300 g koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 marchewki
2 piertruszki (korzeń)
olej do smażenia
1 szklanka wody
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
przyprawa typu „Vegeta”
pieprz ziarnisty
2 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskie
sól
Przygotowanie:

Filety dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą typu Vegeta i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym .

Obrane warzywa kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Pokrojone warzywa układamy na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę. Skrapiamy olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.

Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z rybą i warzywami.

Pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut.

W tym czasie w małym garnku łączymy ze sobą: szklankę wody, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Przygotowaną zalewę wlewamy do zapiekanej ryby. Pieczemy kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Przygotowane danie podajemy na ciepło.

Proponowane produkty:



Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.