Dorsz po grecku z piekarnika
WRÓĆ DO STRONY GŁÓWNEJSkładniki:
4 filety dorsza
300 g koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 marchewki
2 piertruszki (korzeń)
olej do smażenia
1 szklanka wody
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
przyprawa typu „Vegeta”
pieprz ziarnisty
2 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskie
sól
Przygotowanie:
Filety dorsza rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą typu Vegeta i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym .
Obrane warzywa kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Pokrojone warzywa układamy na ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę. Skrapiamy olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy naczynie z rybą i warzywami.
Pieczemy pod przykryciem około 25-30 minut.
W tym czasie w małym garnku łączymy ze sobą: szklankę wody, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Przygotowaną zalewę wlewamy do zapiekanej ryby. Pieczemy kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Przygotowane danie podajemy na ciepło.
Proponowane produkty:
Zobacz inne przepisy na rybę po grecku
Wyśmienite przepisy na rybę po grecku ® 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.